A technológia ma már lehetővé teszi, hogy az üzleti tolmácsolás emberi közvetítő nélkül, egyetlen géppel történjen. De vajon megéri ezt választani? Járjunk utána!

A gépi tolmácsolás, ami a múlt század végén még legfeljebb tudományos-fantasztikus történetekben bukkant fel, mára kézzelfogható valósággá vált. Anélkül kommunikálhatunk különböző nyelveken, hogy ahhoz emberi közvetítőre lenne szükségünk, csupán egy okos kis masinát kell segítségül hívnunk.

A tolmácsgépek pillanatok alatt kifinomult fordításokat kreálnak, de a kérdés az, hogy hasznosítható ez az üzleti életben? Valóban elérkezett volna az idő, hogy átengedjük a terepet a gépeknek? Bár bizonyos esetekben már hasznunkra lehetnek, úgy tűnik, az éles tolmácsolási helyzetekre még nem áll készen a technológia. Miért?

Hiába a pontos beszédfelismerés, a profi üzleti tolmácsolás megköveteli a szakember közbenjárását, és ennek nagyon egyszerű oka van. A tolmácsolás nem pusztán objektív információk közvetítése, hisz mindig ott a mögöttes tartalom, ami a gépek számára ismeretlen terep, míg nekünk, embereknek a kommunikáció természetes velejárója.

Fontos megemlíteni ezen felül, hogy a tolmács a metakommunikatív jelekből is olvas, legalábbis egy profi szakember egész biztosan. Valljuk be, megfelelő rutin nélkül olykor még nekünk, embereknek is nehezen értelmezhető mások testbeszéde, egy géptől pedig még csak hasonlót sem várhatunk.

Mindenképpen elgondolkodtató, hogy mennyire biztonságos egy gépre bízni az üzleti titkokat. Jól tudjuk, hogy ma már a banki rendszerek feltörése is meglehetősen gyakori, akkor vajon mekkora kihívás lehet egy fordítószoftvert által tárolt adatokhoz hozzáférni?

Mindezek után pedig már csak hab a tortán, ha arra gondolunk, milyen szinten rontja a tárgyalási élményt, ha órákon át gépi beszédet kell hallgatniuk a résztvevőknek. Te igent mondanál az együttműködésre, ha előre tudnád, hogy minden tárgyalás alkalmával erre a körülményre kell majd számítanod?

Ha a modern technológiai megoldások ellenére szerinted is jobb szakemberre bízni az üzleti tolmácsolást, nálunk a legjobb helyen jársz!

Telefon:+36 20 3455 041
E-mail:info@tolmacsiroda.hu
Elérhetõségek
European Masters Tolmácsiroda Kft. | +36 20 3455 041 | info@tolmacsiroda.hu | 1193 Budapest, Mikszáth Kálmán utca 7.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com