Konszekutív tolmácsolást vállalunk üzleti megbeszélések, továbbképzések, ünnepélyes megnyitók alkalmával, de ugyanígy helyszíni oktatás, ipari tolmácsolás során is, megrendelőink igényei szerint.

A tolmácsolásnál (ahogy sok más területen is) nagyon fontos az alkalmazkodóképesség, hiszen nincs két egyforma megbízás, de mindig meg lehet találni az ideális megoldást. Érdemes közelebbről megismerni az egyes tolmácsolási típusok jellemzőit, előnyeit, illetve az alkalmazási területeket. Az alábbiakban a konszekutív, más néven követő tolmácsolást mutatjuk be részletesebben.

konszekutív tolmácsolás során a tolmács kisebb szakaszokban fordítja le az elhangzottakat. A leggyakoribb, hogy egy néhány mondatos gondolati egységet fordít le egyszerre, vagyis az előadó egy gondolatmenetet elmond, majd megvárja, amíg a tolmács lefordítja az elhangzottakat. Fontos, hogy a követő tolmácsolás során szükség van az előadó együttműködésére is, hiszen időközönként meg kell állnia, az egyes szakaszok között pedig időt kell biztosítania a tolmácsolásra. Létező, de kevésbé gyakran (kivéve talán a protokoll-eseményeket) alkalmazott tolmácsolási mód az, amikor a konszekutív tolmácsolás során egyszerre, egy „adagban” fordítjuk le a teljes beszédet. Ilyenkor az eredeti beszéd közben a tolmács jegyzeteket készít, ami alapján később az adott nyelvre tudja fordítani az elhangzottakat.

konszekutív tolmácsolás előnye a szinkrontolmácsolással szemben, hogy technikai szempontból szinte bármilyen helyzetben alkalmazható. Fontos szempont továbbá, hogy a tolmács a teljes gondolatmenetet átlátja, mielőtt fordítani kezd, így jelentés szempontjából jobb szerkezetű, egységes a tolmácsolás. A követő tolmácsolást általában üzleti megbeszélések, tárgyalások, ünnepi és protokolláris események esetén alkalmazzák. Olyan szakembert válasszunk, akinek tolmácsolási készségei mellett a megjelenése és viselkedése, azaz emberi-diplomáciai kvalitásai is illenek az esemény jellegéhez.

Ha felkeltettük érdeklődését, és kérdése merült fel a konszekutív tolmácsolással kapcsolatban, forduljon bátran munkatársainkhoz. Kollégáink szívesen tájékoztatják a részletekről a honlapunkon megadott elérhetőségeink bármelyikén.

Telefon:+36 20 3455 041
E-mail:info@tolmacsiroda.hu
Elérhetõségek
European Masters Tolmácsiroda Kft. | +36 20 3455 041 | info@tolmacsiroda.hu | 1193 Budapest, Mikszáth Kálmán utca 7.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com