A kommunikáció értéke igencsak magas, és különösen nagy a jelentősége az üzleti életben, ennek ellenére sokan lebecsülik. Külföldi üzleti partnerek esetében, még magabiztos nyelvtudás mellett is érdemes igénybe venni a tolmácsolást, de kérdés, hogy  hol van az a pont, ahol már nyelvi szakembert kell bevonni.

Ez attól függ, hogy kitől kérdezzük, hiszen mindenkinél máshol helyezkedik el ez az érzékenységi szint, de emellett befolyásolja a találkozó hordereje és az üzlet értéke is. Ritka az az üzleti megbeszélés más nyelvű partnerek között, ahol szükségtelen a tolmácsolás; korábbi bejegyzésünkben már kifejtettük, miért veszik akkor is igénybe a szolgáltatást, amikor minden tárgyaló fél jól beszéli a közös nyelvet. Sajnos inkább az a jellemző, hogy későn vonják be a szakembert, ezzel pedig feleslegesen kockáztatják az üzlet, illetve a kommunikáció sikerét.

Nézzünk egy példát, ami kiválóan szemlélteti, hogy kinek és mikor van szüksége tolmácsolásra! Tegyük fel, hogy autószerelőre volna stzükség egy probléma megoldásához. Van, aki legszívesebben a kerékcserét is a szerelőre bízná, míg mások az olajcserét is gond nélkül elvégzik a saját garázsukban, de ha a motort kell megbontani, vagy a vezérlést kell cserélni, akkor már mindenki az autószerelőt és a szakértelmet választja, hiszen a felesleges kockázatot jobb elkerülni.Minden csak attól függ, hogy kinek mekkora a szakértelme, az eszközparkja, továbbá mennyire értékes az autója, és főleg mennyi ideje van minderre. A tolmácsolást ugyanezen gondolatsor mentén haladva a tudásszint és kockázat mértékének felmérése után, igény szerint kell felkérni a munkára.

Mindenkinek fel kell tudnia mérni, hogy mennyit kockáztat, de a pozitív hozadékot is figyelembe kell venni. Van, akinek az üzletében egyszerűen nincs annyi potenciál, hogy megengedhessen magának tolmácsolást pár tízezer forintért, és van, aki egy néhány órás tolmácsolásért sok százezer forintot fizet, mert tudja, hogy a befektetett pénz rövidesen megtérül, hiszen értékes információkhoz juthat a tolmácsolás által. Megfigyelhető, hogy azok boldogulnak jobban az üzleti életben, akik helyesen mérik fel a kommunikáció értékét.

Amennyiben tolmácsolásra lenne szüksége, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!

Telefon:+36 20 3455 041
E-mail:info@tolmacsiroda.hu
Elérhetõségek
European Masters Tolmácsiroda Kft. | +36 20 3455 041 | info@tolmacsiroda.hu | 1193 Budapest, Mikszáth Kálmán utca 7.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com