Gondolkodtál már azon, hogyan képes egy tolmács arra, hogy hosszú órákon át összpontosítva, hibátlanul adja vissza a hallottakat egy konferencián, akár egy igazán speciális témában is? Nos, a varázslat nem más, mint alapos felkészülés, profi technika és persze egy nagy adag szenvedély a szakma iránt. Nézzük meg, hogyan fest a konferenciatolmácsolás a szakember nézőpontjából!

Felkészülés: kulcs a sikerhez

A tolmácsolás nem csak a fülkében eltöltött időről szól, sőt! A felkészülés sokszor már hetekkel az adott esemény előtt elkezdődik, ez idő alatt pedig a legfontosabb a téma alapos áttanulmányozása. A tolmács elmélyül a prezentáció anyagában, kutatja a kapcsolódó szakkifejezéseket és igyekszik minél több háttérinformációt gyűjteni, hogy kontextusba tudja helyezni az előadás anyagát.

Mi történik a fülkében?

A fülke a tolmács “szentélye”. Felszereltségében nem különösebben izgalmas egy ilyen fülke, de annál érdekesebb, ami fejben történik. Munka közben ugyanis csak úgy cikáznak a gondolatok, hiszen figyelni kell a forrásnyelvre, értelmezni a mondandó lényegét, és azonnal átfogalmazni azt a célnyelvre. Eközben a szakember általában még jegyzeteket is készít magának, hogy rendezze a gondolatait.

A koncentráció művészete

Ez a fajta multitasking igazi kihívást jelent, épp ezért általában két tolmács dolgozik váltásban. A rövid szünetekben beiktatott folyadékpótlás és néhány falat étel segít fenntartani az energiaszintet a nap folyamán. Ezen felül a tolmácsnak mentálisan is felkészültnek kell lennie, a legfontosabb mégis a munka iránti szenvedély és motiváció, ami erőt ad a hosszú órákon át tartó koncentrációhoz.

Nem is tűnik olyan egyszerűnek, igaz? Érthető, ha ezek után kétszer is meggondolod, kire bízod a konferenciatolmácsolást. A jó hírünk viszont az, hogy nálunk csupa profi szakember dolgozik, akik nem csak mesterei a nyelvnek, hanem imádják is a munkájukat. Ha már tervezed a következő eseményt, érdemes szétnézned nálunk és ha tetszik, amit itt olvasol, egyeztessük a részleteket!

Telefon:+36 20 3455 041
E-mail:info@tolmacsiroda.hu
Elérhetõségek
European Masters Tolmácsiroda Kft. | +36 20 3455 041 | info@tolmacsiroda.hu | 1193 Budapest, Mikszáth Kálmán utca 7.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com