Hogyan dolgozik a tolmács?


A tolmácsolás sikerességéhez nem elegendő a legjobb szakember, nagyon fontos a jó minőségű felszerelés is, hiszen ezen múlhat a tolmácsolás minősége és megbízhatósága, így akár egy tárgyalás sikeressége is. Az alábbiakban egy általános áttekintést kaphatsz a tolmácsok felszereléséről. A tolmács nagy valószínűséggel szívesen segít a megfelelő eszközök kiválasztásában.

Szinkrontolmácsolásnál a tolmácsok speciális fülkékben dolgoznak. Tolmácsolt nyelvenként egy tolmácsfülkére lesz szükség, aminek a szabványoknak megfelelő méretűnek és felépítésűnek kell lennie. Nagyon fontos, hogy a fülkékből jól látható legyen az előadó, illetve a prezentációhoz használt képernyő. A megfelelő hangszigetelés mellett olyan szellőzési rendszerrel kell rendelkezniük, ami csendes, tehát nem zavarja a tolmácsok munkáját.

Szinkron tolmácsolás esetén a tolmács tolmácsgép segítségével közvetít a hallgatóság és az előadó között. Az előadók mikrofonja a hangfalak mellett össze van kötve a tolmácsok fejhallgatójával, akik a kapcsolópultot is kezelik. A tolmácsok a zárt fülkében a mikrofonba tolmácsolják az előadás szövegét, amit a hallgatóság a fejhallgatón keresztül hallgat a megfelelő csatorna kiválasztásával.

Tolmács berendezés

Kép forrása: Sinophone.org


Követő, vagy más néven konszekutív tolmácsolás esetén az előadó beszédét követi a tolmácsolás, tehát nem azzal egy időben zajlik, mint a szinkrontolmácsolásnál. A tolmács ebben az esetben általában két irányba tolmácsol, tolmácsgépre nincs szükség. Ez a megoldás leginkább egy tolmácsolt nyelv esetén alkalmazható.

Konszekutív tolmács

Kép forrása: netsimultane.com


Bár a mikrofonokra, fejhallgatókra nem vonatkozik külön szabályozás, mégis fontos, hogy felvétel és az adás, valamint a továbbítás akadálytalan legyen. Sajnos gyengébb minőségű felszerelés esetén előfordulhat, hogy az előadást hosszabb időre meg kell szakítani, vagy az adás akadozik. Tartsuk szem előtt, hogy a jó felszerelés nem csupán a tolmács kényelmét és a munkája megkönnyítését szolgálja, hanem az előadás gördülékenységét és sikerességét is.

Telefon:+36 20 3455 041
E-mail:info@tolmacsiroda.hu
Elérhetõségek
European Masters Tolmácsiroda Kft. | +36 20 3455 041 | info@tolmacsiroda.hu | 1193 Budapest, Mikszáth Kálmán utca 7.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com